PerustietoaLähetyssaarnaajien käännytystekniikka


Jokainen lähetyssaarnaaja saa opetellakseen "Yhtenäisen evankeliumin opetusohjelman" mukaiset kuusi vakio-oppituntia. Hän joutuu usein opettelemaan ne ulkoa, sillä parin kuukauden kielen opiskelu ei riitä suomen kielen oppimiseen keskustelutasolla. Siksi tällainen "greenie" eli vihreä lähkäri saa Suomessa parikseen toisen, tottuneemman pojan, joka on ollut maassa kauemmin. Pojat vaihtavat pareja ja muuttavat paikkakunnalta toiselle muutaman kuukauden välein. Tammikuussa 2003 kirkon johto kertoi, ettei ulkoluku ole enää ohjelmassa, vaan sen sijaan lähetyssaarnaajien pitäisi luottaa Hengen ohjaukseen. En ymmärrä, miten se oikein olisi mahdollista, ellei asianomainen edes osaa maan kieltä kunnolla.

Lähetyssaarnaajakeskustelujen tekstivihkoja toimitetaan kirkon jakelukeskuksista vain kirkon johtajien allekirjoituksella, joten ne eivät ole ulkopuolisten luettavissa. Erikseen tutkijoille kirjoitettuja tekstejä saa kyllä, mutta niistähän ei saa selville lähetyssaarnaajien käyttämiä käännytyskeinoja.

Lähetyssaarnaajat puolestaan saavat työnsä tueksi Lähetyssaarnaajan oppaan (nykyään Preach My Gospel), joka on samalla eräänlainen työkirja tehtävineen.

Lähetyssaarnaajien strategia ja taktiikat

 • Sitoumuskaava Lähetyssaarnaajia harjoitetaan käyttämään tätä taktiikkaa tilanteeseen katsomatta, eli ovatpa he sitten tekemisissä tutkijan, mahdollisen tutkijan, jäsenten tai vieläpä toistensa kanssa. Kaava koostuu seuraavista osista:
  Valmista Kehota Seuraa
  Solmi luottamukselliset suhteet
  Opeta huomaamaan ja tuntemaan Hengen vaikutus
  Esitä sanoma
  Ota selvää
  Selvitä huolia
 • Strategia: Lähetyssaarnaajan opas opettaa lähetyssaarnaajille, että "Lähetystyön tarkoituksena on auttaa useampia ihmisiä kääntymään, menemään kasteelle ja tekemään heistä kelvollisia palaamaan taivaallisen Isämme luo." (Missionary Guide p. 167) Sielujen iankaikkinen hyvinvointi on lähetyssaarnaajien käsissä. Tässä osassa selvitetään, millä keinoin he auttavat mahdollisimman monia tulemaan kelvollisiksi.
 • Sitoumukset: Lähetyssaarnaajien päämääränä on katsoa, että lupaat ja pidät lupauksesi suorittaa sarjan tehtäviä, mikä lopulta johdattaa sinut kasteelle ja omistautumaan kirkolle.

Lähetyssaarnaajat joutuvat kulkemaan ovelta ovella tuntikausia lähes päivittäin. He eivät usein pyrikään heti paikalla päästä opettamaan oudolle ovenavaajalle kokonaista keskustelua, vaan yrittävät aluksi vain ehtiä rakentamaan pienenpienen ystävyydenalun. Sitten he pyytävät saada antaa lyhyen viestin, vain noin 5 minuuttia. Näin he rauhoittavat tapaamaansa henkilöä osoittamalla, etteivät he pure eivätkä aio viipyä loputtoman kauan. He toivovat, että tuntisit Pyhän Hengen heidän puhuessaan.

Tällaisen minitapaamisen lopussa he voivat sitten esittää uutta tapaamista ehdottamalla paria eri ajankohtaa kysyen ystävällisesti, mikä niistä parhaiten sopisi. He antavat sinulle Mormonin kirjan pyytäen sinua lukemaan joitakin tiettyjä kohtia ennen seuraavaa tapaamistanne, esim. kirjan alussa olevan selitystekstin todistajien vakuutuksineen, sekä Moroni 10:3-5 ja 3 Nefi 11.

Kirkon kirjoittama opas lähetyssaarnaajille on täynnä lainauksia aiemmin kääntyneiltä; he kertovat, mistä he ovat pitäneet ja mistä eivät, jotta lähetyssaarnaajat osaisivat välttää tiettyjä asioita ja korostaa toisia. Kirkon tekemän kyselyn perusteella on huomattu, että erityisesti seuraavat kolme asiaa ovat tärkeitä kääntymysprosessissa:

 1. Tutkijan mielestä tapaamiset lähetyssaarnaajien kanssa ovat opettavaisia ja hengellisesti kohottavia.
 2. Tutkija pitää lähetyssaarnaajien pyytämät antamansa lupaukset lukea Mormonin kirjaa, rukoilla ja käydä kirkon kokouksissa mm. Hänestä nämä kokemukset tuntuvat hyviltä.
 3. Tutkijalla on lähetyssaarnaajiin hyvä hengellinen suhde, joka on pinnallista ystävyyttä korkeammalla tasolla.

Tärkeimmät lähetyssaarnaajan toimet ovat: valmistaa tutkijoita tuntemaan Henki (kohdat 1 ja 3), pyytää heitä tekemään sitoumuksia silloin kun he tuntevat Hengen (kohta 2) ja auttaa heitä pitämään sitoumuksensa (kohta 2). Missionary Guide: Training for Missionaries, s. 215-16

Tutkijoiden valmistaminen tuntemaan Pyhä Henki on tarkimmin esitetty askel, ja se koostuu seuraavista osista:

 1. solmi luottamuksellinen suhde
 2. opeta huomaamaan ja tuntemaan Hengen vaikutus
 3. esitä sanoma, ja
 4. ota selvää, miten tutkija suhtautuu tähän kaikkeen. Koko prosessin aikana saattaa esiintyä kysymyksiä ja epäselvyyksiä, ja epäselvyydet pyritään ratkaisemaan aina kun niitä ilmenee.

Tällainen on sitoumusmalli pähkinänkuoressa. Useimmat luvut lähetyssaarnaajien opiskeluoppaassa alkavat sitoumusmallin määrityksellä.

Huipentumana on lähetyssaarnaajien kehotus sinulle tehdä jokin tietty pikku tehtävä — sitoumus.

He ehdottavat sinulle keskustelujen lomassa pitkin matkaa erilaisia sitoumuksia, kuten lisää Mormonin kirjan lukemista, että rukoilet, rupeat käymään kirkon kokouksissa, rupeat noudattamaan Viisauden sanaa, noudatat siveyssäännöksiä, aiot maksaa kymmenykset sitten kun sinut on kastettu jne.

Jos aina lupaat tehdä, mitä he pyytävät, muutat hitaasti ja melkein huomaamattasi käytöstäsi mormonikirkolle omistautuneen jäsenen käytöksen suuntaan. Kirkko ei niinkään välitä siitä, mitä uskot — se välittää oikein kovasti siitä, mitä teet. Tehtävien antaminen ja lupausten pitäminen ovat lähetyssaarnaajien hiottu menetelmä muuttaa käytöksesi vähä vähältä mormonin käytökseksi.

Omat päämääräsi ja keinosi

Oletko sinä sellainen vilpitön ihminen, joka on todella omistautunut totuudelle, vai pidätkö mieluummin uskomuksesi sinua miellyttäviin asioihin — ovatpa ne sitten totta tai eivät? Miksi haluat tutkia juuri mormonismia? Siksikö, että olet jossakin vaikeassa elämäntilanteessa sattunut kohtaamaan lähetyssaarnaajat, ja heillä tuntuu olevan vastaukset kaikkiin syvällisiin kysymyksiisi? Entäpä kaikki muut filosofiat, uskonnot ja järjestöt? Miksi et tutkisi myös joitakin niistä löytääksesi avun tilanteeseesi ja verrataksesi mormonismia muihin? Lisätietoa Vilpittömyys

Paljonko aikaa sinun pitäisi kuluttaa mormonismin tutkimiseen voidaksesi tehdä tietoisen päätöksen sen totuudesta? Lisätietoa Oma strategiasi

Jatka näiltä sivuilta:

Sitoumusmalli
Valmista Lisätietoa Kehota Lisätietoa Seuraa
Lisätietoa Solmi luottamukselliset suhteet
Lisätietoa Opeta huomaamaan ja tuntemaan Hengen vaikutus
Lisätietoa Esitä sanoma
Lisätietoa Ota selvää...
Lisätietoa Selvitä huolia

Lisätietoa Strategia Lisätietoa Sitoumukset Lisätietoa Keskustelut

Totuudenetsijän motto: kyseenalaista kaikki.

I have taught the way without making any distinction between inner and outer teaching. For in respect of the truth there must be no such thing as the "closed fist" of the teacher, who hides some essential knowledge from the pupil. Secrecy is the mark of false doctrine. Digha Nikaya, Daily Buddhist Wisdom

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2001-12-01 — 2005-04-12